Reklama
 
Blog | Nataša Bartošová

Slova rodinná

Nedávno jsem strávila barevné odpoledne v ženském kruhu mé rodiny. Byly jsme tam matky, dcery, sestry, sestřenice, vnučka, babička, neteře a tety. Bylo nás pět. Vlastně celkem šest. Byl tam i Filípek. Vlastně jsme slavili jeho šesté narozeniny. Ale tenhle mužský elementík byl naší pětinásobnou ženskou energií tak trochu minimalizovanej.

Bylo to hřejivé, uvolněné odpoledne, byli jsme spolu a užívali si to. A naše americká neteř, která česky umí výborně, řekla: „Smáli se mi, když jsem řekla vystejnit, že to není česky…ale to se u nás v rodině říká.“

Ono to je česky, ale není to oficiálně česky. A v tu chvíli mě napadlo, že existují Slova rodinná a tohle je jedno z nich. A že vlastně máme v rodině spoustu takových slov. Slov, která si rodina vytvořila v průběhu času a společného života. A používá je jen ta „naše rodina“. Je to vlastně takový rodinný slang.

Některá jsou pochopitelná, jako třeba to vystejnit, nebo vykrásněný, vypřemejšlený. Jiná z hlediska jazykového nedávají smysl a proto jim nikdo jiný než my co-jsme-u-toho-byli, když vznikala, nemůže rozumět. Což nám, co-jsme-u-toho-byli, dává jistý pocit výjimečnosti a sounáležitosti. Je to jako být členem tajné společnosti.

Vemte si třeba polštářek, ten má spoustu rodinných názvů. Mulísek, bulánek, etítek, mucíček. Určitě máte taky ten svůj. U nás je to pášek. Není tam ř, chápete. Ale to ještě nic není, jsou rodiny, které říkají, lejšpánky, pimpulka s půlčepečkem, nebo bambrtka, například.

Některá slova v rodině zůstávají jen určitou dobu, jiná přežijí několik generací. A tak jsme si ještě vzpomněly, my ženy z naší rodiny, Filípek toho ještě moc nepamatuje, že pavouku se říkalo Pavlik, a moučnému červu Uršula. To už fakt nevím proč. A náš tatínek si vždycky dával dramku.

Taky všichni u nás víme, co je to balba, používáme to slovo tak samozřejmě, že už si ani neuvědomujeme, že v češtině neexistuje. Co to znamená, vám ale neprozradím. To je jen mezi námi co-jsme-u-toho-byli, chápete?

A tak díky mojí rodině za krásné odpoledne a za to, že umí vymýšlet tak výstižná slova.

Reklama