Reklama
 
Blog | Nataša Bartošová

O původu slova jémine

S potěšením zjišťuji, že mezi blogery a diskutujícími jsou kolegové, kteří se zajímají o původ slov! A tak mi dovolte, abych vás seznámila s mým posledním výzkumem na poli etymologie. 

Že je slovo jémine citoslovce, víme samozřejmě všichni. Běžně se uvádí, že je to takzvané slovo tabuové, a že vzniklo zkrácením výrazu Jesu domine, aby nebylo bráno Boží jméno nadarmo. Zdálo by se na první pohled, ano, přímo se nám to tu nabízí, že tomu tak skutečně je.

Ale pozor! Teď přijde můj skromný, nicméně významný objev! Po dlouhém a pečlivém výzkumu jsem zjistila následující převratná fakta. 

Reklama

Slovo jémine vzniklo jako zvolání kuchařky, která smaží palačinky a obrací je vyhozením nad pánev. Jémine vzniklo přesně v momentě, kdy palačinka ve vzduchu již dosáhla bodu obratu a padá dolů, nevyhnutelně, a podle její trajektorie zkušená kuchařka už bezpečně ví, že palačinka nedopadne zpět na pánev. Tehdy jasným hlasem zvolá: „Jé! Mine!“ 

Dlužno dodat, že to byla kuchařka dobře vychovaná, bohabojná, s velkým smyslem pro čistotu českého jazyka. Dnes by již takové zvolání vzniknout nemohlo. Obávám se, že dnešní kuchařky by zvolaly něco sice stejně libozvučného, ale méně nevinného. Mám na mysli výrazy typu: do prdele zase mimo!, nebo: hergot, já kráva, dycky tu pánev minu! 

Spojení slov a mine dohromady je nutno přičíst na vrub nepříliš bystrému a interpunkce neznalému písaři Kroniky našich Českých kuchařinek z roku 1887. On navíc palačinky nikdy nesmažil a tak mu pravý význam toho rozkošného zvolání unikl. Jémine, to byl blb!

Výzkumy některých mých konkurentů jdou ovšem zcela jiným směrem. Snaží se, samozřejmě zcela amatérsky a nepřesvědčivě prokázat, je slovo jémine má původ v angličtině. Že základ slova je mine (z angl. důl). Trochu zastaralý způsob uvažování. A mohu-li vám doporučit, nevěřte jim.

Nicméně, dala jsem si práci, a bylo to spíše potěšení zapáleného výzkumníka, prokázat, že moje teorie je jediná správná. A podařilo se mi. Sledujte mojí brilantně jednoduchou úvahu!

Mine sice znamená v angličtině důl, ovšem, abychom se dostali dále, je třeba použít Pravidla pokročilého ekvilingvisty, odstavec 2. článek e. pravidlo 28 :  O přidávání hlásek.

Jedinou hlásečkou přidanou ke slovu důl nám vznikne důle, což v moravštině znamená dole, a konečně jsme zpět u palačinek. Zvolání kuchařky tedy znělo takto: Je (rozuměj palačinka) důle!(rozuměj na zemi). 

Čili, máme tu jasný vědecký důkaz, že pravdu mám já.